9 rzeczy, które trzeba wiedzieć o rybach i owocach morza
5/9. 9 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o rybach i owocach morza
Jak jeść homara? Homar to wyjątkowy skorupiak, nie tylko ze względu na swoje walory smakowe. Jak się okazało, homary nie umierają ze starości. Potrafią doskonale, co kilka lat, odnawiać swój organizm, czego oznaką jest zrzucany pancerz. Wtedy właśnie można powiedzieć, że homary młodnieją. Oczywiście giną na skutek chorób, są też poławiane na dużą skalę. Świeżego homara gotuje się we wrzątku przez 10 minut. Niestety przed gotowaniem się go nie zabija, czasem humanitarnie się go zamraża. Jego mięso jest niezwykle delikatne i smaczne. Je się tylko ogon i mięso ze szczypiec. Najpierw jednak homara musimy przeciąć wzdłuż pancerza. Aby dostać się do mięsa w szczypcach, trzeba je trochę otworzyć, uderzając w nie nożem. Mięso z ogona je się specjalnym widelcem z dwoma ząbkami. Bywa też, że smakosze jedzą również wątrobę czy ikrę homara.