Badacze z Imperial College w Londynie stworzyli substancję, która po wprowadzeniu do organizmu, wywołuje poczucie sytości. Doświadczenia prowadzono na grupie ochotników z nadwagą. Dodawanie substancji do pożywienia sprawiło, że badani jedli znacznie mniejsze porcje, przez co zaczęli tracić masę ciała. 

"Po raz pierwszy udało nam się opracować nowy składnik żywności, który może mieć długoterminowy wpływ na masę ciała" - powiedział autor badania prof. Gary Frost z Wydziału Medycyny Imperial College w Londynie.

Nowy związek zawiera m.in. propionian, związek, który naturalnie znajduje się ludzkim organizmie i pobudza jelita do uwolnienia hormonów, które informują mózg o sytości. Związek opracowany przez naukowców dostarcza do organizmu większej ilości tej substancji niż człowiek jest w stanie wyprodukować naturalnie, stosując jedynie odpowiednią dietę.

Naukowcy jednak podkreślają, że to dopiero początki badań nad nową substancją, a zanim trafi ona do powszechnego użycia czeka ich jeszcze długa droga. Dużym wyzwaniem jest ustalenie, jaka ilość substancji powinna uwalniać się w organizmie danej osoby. Na razie badania wskazują, że podawanie substancji w formie rozpuszczalnego proszku nie przynosi zamierzonych rezultatów. Naukowcy kontynuują badania i sprawdzają, jakie są możliwości dodawania tej substancji do chleba czy koktajli. 

Na pojawienie się "cudownego środka" w aptekach jeszcze będziemy musieli poczekać. Pierwsze analizy jednak wskazują, że środek jest bezpieczny i nie powoduje skutków uczonych.